Bruks, spår

När man tränar personspår så lär man hunden att följa ett spår efter en person. Hunden jobbar med nosen i marken och följer det doftspår som personen har lämnat efter sig (jämför med personsök där hunden söker med hjälp av vittringen i luften direkt från personen). Vid personspår behöver inte den som gått spåret vara kvar i spårets slut, utan det är själva spåret som personen lämnat efter sig som är det intressanta. Vid personspår arbetar hunden självständigt, men med lina. En rimlig målbild med den inledande träningen är att lära hunden att spåra några hundra meter och att visa intresse för leksaker som vi placerat ut i spåret.

Utrustning
Jag rekommenderar att ni använder en sele (så att hunden obehindrat kan sänka ner huvudet i spåret) och en 15 meter lång lina (så att hunden kan få mer rörelsefrihet än i ett vanligt koppel). Om du har en intensiv hund kan du behöva handskar för att klara av att hålla linan. Du behöver några leksaker att placera i spåret. Ha alltid med vatten och vattenskål så att hunden får dricka mellan spåren.

Komma igång
Alla hundar har redan förmågan att spåra. Första träningstillfällena går ut på att visa hunden att vi vill att de ska följa just det spår vi lagt ut. Och att få dem intresserade av leksaken vi placerat ut i slutet.
Börja så enkelt som möjligt så att hunden lyckas och får belöning för rätt beteende. Hjälp hunden om det behövs, men försök att minska hjälpen efter hand så att hunden klarar sig mer och mer på egen hand. Första spåret lägger du helst på en plats där spåret inte korsas av stigar eller av att någon har gått tvärs över spåret. Se till att du har vinden i ryggen. Låt någon hålla hunden medan du lägger ut spåret.
Trampa upp en ”startpunkt” en bit in i skogen och gå därefter ca 20-30 meter rakt in i skogen. Lägg en belöning i slutet av spåret, t ex en leksak som hunden tycker är kul. Fortsätt att gå rakt fram ca 10 meter och gå därefter i en vid båge tillbaka så att doften från vägen tillbaka inte stör själva spåret.
Släpp på hunden på spåret genom att leda hunden långsamt fram emot startpunkten. När du ser att hunden visar intresse för doftspåret släpper du efter och låter hunden följa spåret. Om hunden inte visar intresse för spåret så visar du med handen ner mot startpunkten och/eller leder hunden i spårets riktning. Om hunden avviker från spåret så stannar du upp och väntar på att hunden själv går tillbaka till spåret. Då låter du hunden gå vidare genom att släppa efter i linan. När hunden kommer till leksaken jublar du och leker ordentligt med hunden och leksaken. Koppla loss linan och låt hunden vila och dricka innan du lägger ut nästa spår. Upprepa den här svårighetsgraden tills du märker att hunden förstår vad det är du vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s