Specialsök

Vad är det? 

Specialsök är för många ett rätt ”nytt” begrepp – det trots att det funnits specialsökhundar sedan urminnes tider. Själva ordet specialsök betyder egentligen bara att det är en hund som söker efter någonting speciellt eller specifikt. Dvs alltifrån narkotikahund, mögelhund och tryffelhund till älghund och eftersökshund. Oavsett vad du vill söka med din hund, så är specialsök något som passar ALLA hundar. Hundarnas främsta sinne är nosen, och dom använder den mer än vad vi kan föreställa oss.
Ofta tycks dom använda den i ”oönskade” situationer (enligt oss). Men varför då inte börja samarbeta med våran hund och dess utvecklade luktsinne? Specialsök är enkelt!

… eller så inte?
Specialsöket i sig är väldigt komplext, och det kan ofta vara mycket att tänka på. Både vad gällande träning, olika dofter och molekylvandring. Men för att göra det så enkelt som möjligt så delar man upp specialsöket i flera olika steg, man använder sig av effektiva och etiska metoder och hjälpmedel; plattform, golvbana mm.

Plattformen är utformad på så vis att den tar bort många extra sekundära förstärkare, som ofta saktar ner inlärningen.
OCH – När vi lär in olika ämnen/dofter i plattformen, så håller vi en väldigt hög belöningsfrekvens och belöningsplacering, vilket resulterar i en snabbare inlärning.

Specialsöket passar ALLA hundar, oavsett ålder, tidigare kunskap eller hundras.

Olika typer av specialsökshundar:
*Diabeteshund
*Narkotikahund
*Barkborrehund
*Bombhund
*Likhund
*Arenasökhund
*ID-hund
*Vägglushund
*Cancersökhund
*Kantarellhund
*Barnsökhund
mm.

Utöver det så finns det självklart ännu fler som vill träna sin hund rent hobbymässigt eller som vill ha en hjälp i vardagen. Varför inte lära hunden att hitta dina tappade nycklar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s